Saladini knife PATTADA CON SODI olive wood

€140.00*

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Product number: 1028S-O-G03

handmade regional knife from Italy, made by the company SALADINI from Scarperia in the heart of Tuscany,

the balde is made from stainless UGINOX MA5MV (1.4116 HRC56-58) steel, the finish is mat, the scales are made from olive wood

This is a Sardinian knife par excellence; in fact, it takes its name from the small town of Pattada which is famous for producing this type of knife. The model we offer draws inspiration from the classic Sardinian model, although we have completely revised its structure, putting steel liners inside the handle and a simple spring mechanism that partially blocks the blade. We craft two versions of the Pattada, one with studs and one without, replacing the classic hose clamp around the bolster.

bolsters
knife closed 12 cm
knife lenght open 21 cm
blade 10 cm
blade thickness 2 mm
weight 93 g
slipjoint

delivered with a pouch

SALADINI

Der Firmensitz von Saladini ist Scarperia, ein kleiner Ort in der Toskana, der ca. 20 km von Florenz entfernt ist. Das Wahrzeichen ist der Palazzo Pretorio in Scarperia, mit seinem markanten Turm.

Scarperia wurde am 8. September 1306 gegründet und seine Besonderheit ist die alte Tradition der Messer Herstellung, oder besser der "schneidenden Eisen", wie diese Objekte altsprachlich früher genannt wurden. Saladini möchte diese alte Tradition, der handwerklichen Herstellung von Taschenmessern, BTafelbesteck und Kochmessern. Alles wird mit jener Sorgfalt und Aufmerksamkeit hergestellt, die Objekte verdienen, welche mit Liebe und Hingabe geschaffen werden.

Note: As this item is a handmade, unique piece made from a natural product, there may be differences between the product images shown and the goods delivered.